گفتار نویسنده :
در این متن سعی شده است که خلاصه ای کوتاه و مفید به زبانی ساده و همه فهم کلیاتی از پیشرفت یک کشور بیسواد و فقیر به ثروتمند که در نتیجه رفع پله به پله موانع و انجام اصلاحات با برنامه ریزی بلند مدت می باشد ، به مخاطبان گرامی ارائه گردد .
مقدمه :
اگر به صورت مفصل تاریخ جنگ جهانی اول (جنگ بزرگ) را با تمام ظرایف بخوانیم ؛ فی المجموع ژاپنی را مشاهده خواهیم کرد که یک شبه قصد ارتقای قدرت را دارد به گونه ای که بتواند به یک ابرقدرت جهانی و منطقه ای مبدل گردد چراکه قدرت نظامی ژاپن بواسطه کمک تجار افراطی و تندرو به ارتش بسیار بالا بود و قدرت نظامی ژاپن بسیار افزایش یافت دراین حال تصمیم گرفت تا برای عرض اندام با کشورهای خارجی رقیب بهانه ای پیدا کند و وارد جنگ شود .
بعد از این بود که حرکت به سوی کالاها و فناوری های برقی و مکانیکی “کمی” قوت گرفت . در این دوران آگاهی بسیار زیادی از نقاط قوت و ضعف کشوری نبود و به طبع آن انگیزه قوی و محکمی برای اهداف آرمانی و اقتصادی نیز وجود نداشت .
لیکن تاریخ ژاپن قبل از جنگ جهانی دوم یعنی دقیقاً فاصله زمانی بین جنگ جهانی اول و دوم نیز جای مطالعه و تحلیل بسیار زیادی می باشد که شاید صاحب نظران سهواً از آن غافل شده اند و توجه زیادی به آن ندارند .
مجمع الجزایر ژاپن هم اکنون با جمعیت ۱۲۷ میلیون نفری، دومین اقتصاد برتر جهان به شمار می رود که سیر صعودی اقتصادی خودش از فقیر به ثروتمند را بعد از جنگ جهانی دوم تجربه نموده است .
برخی از کارشناسان علت این موضوع را توسعه صنعتی و خودکفایی و برخی دیگر برنامه ریزی بلند مدت بعد از جنگ جهانی دوم را علت پیشرفت و ترقی ژاپن می دانند .
بعد از اتمام و تسلیم شدن ژاپن در جنگ جهانی دوم؛ جنگی که ژاپن را به به تمام معنا به خاک سیاه نشاند؛ به نوعی در واقع از خاکستر آغاز و به سمت ثروت و اقتدار حرکت کرد .
سوال : چه شد که این ارتقای قدرت بعد از جنگ جهانی دوم بصورت وسیعی آغاز گردید یا بهتر بگوییم چرا این آرزو و هدف به بعد از اتمام جنگ جهانی دوم موکول شد و بعد از اتمام جنگ جهانی اول فقط به مقدار خیلی کمی جهش پیدا کرد؟
متن اصلی :
سوال : آیا جنگ جهانی دوم نعمت بزرگی برای ژاپن بوده و توانسته که به نخبگان و مردم و مسئولین ژاپنی درس سعی ، تلاش ، تفکر و خودکفایی را بیاموزد یا اینکه اگر جنگ جهانی دوم نبود ژاپن بیش از اینها ترقی و پیشرفت می کرد ؟
طبق آمار رسمی بعد از جنگ جهانی دوم سیزده میلیون نفر در ژاپن بیکار شده ، اقتصاد از هم پاشیده و گرانی ، تورم و فقر بسیار افزایش یافت و ثروت و غرور ملی این کشور نیز نابود شد.
پس این ژاپن که اکنون تمام هستی و نیستی خود را به باد داده است چگونه توانست در تکنولوژی و علم روز جهان امروز در بین ابر قدرت های بزرگ قرار گیرد ؟
جواب این سوال در فرهنگ سازی اجتماعی است چرا که فرهنگشان در ابعاد فردی ، جامعه ،اقتصاد و مهمتر از همه منافع ملی به یک ارزش و اصول قرار گرفت و خیر خواهی بجای خودخواهی می بایستی الزاماً و حتماً به فرهنگی اخلاق گرا در همه زمینه ها مبدل می گشت .
جامعه اخلاق گرا یعنی جامعه ای که آموزه های اخلاقی دائماً رواج و فرد هنجارشکن نیز انگشت نما شود.
بعد از جنگ جهانی دوم و بمباران هیروشیما و ناکازاکی مردم و صنعت گران ژاپنی شیشه منازل خود ،که همگی شکسته و تکه تکه شده بودند را ازخارج تهیه نکردند ،بلکه سرما ، رنج نداری و خفت و خواری و رنج روانی جنگ را تحمل کردند تا خود بسازند “آری تا خود بسازند ” . بعد از هفته ها تلاش توانستند خود شیشه را تولید کرده و برای منازل و ساختمان های جدید خود نصب کنند .
از دیر باز شایسته سالاری و انتخاب افراد و مدیران کوچک و بزرگ با در نظر گرفتن سخت ترین فاکتورها و ملاک های سنجش به یک فرهنگ اخلاقی تبدیل شده است . بعنوان مثال در ژاپن یک فرد که خواهان تصدی مدیریت مدرسه کوچک یا کارگاه صنعتی کوچک است ، علاوه بر داشتن خصوصیات وشرایط عمومی، اخلاقی و تخصصی بسیار بالا می بایست دارای حداقل ۳۰-۳۵ سال سابقه کاری بدون هیچگونه خدشه ، توبیخ ، غیبت و یا تخلف باشد.
مثلا در سبک فرهنگ تبلیغاتی امروز ژاپن ؛ خشنود سازی مشتری ، بسیار بالاتر از معرفی و جا انداختن نام تجاری محصول ، نام شرکت یا تبلیغات تلویزیونی و درآمدزایی اهمییت دارد چراکه فعالیت های سالم اقتصادی به امری بسیار بسیار مقدس و عبادی نیز در این کشور محسوب می شود.
مثلا در فرهنگ ژاپن کار کردن به یک افتخار تبدیل شده و نیاز کاری و اقتصادی هر انسانی حتی مهاجرین تا زمان مرگ تضمین شده و کارمندان نیازی به نگرانی در این زمینه ندارند.
حس ناسیونالیستی مردمان فقیر کشور ژاپن منجر به این شد که آموزش شدید احترام به منافع ملی و گروهی در مدارس بجای منافع فردی در سراسر کشور ، ارج نهادن به علوم و فنون و تکنیک های نوین ، سخت کوشی مردم ، عزم ملی،مهندسی معکوس در تمامی رشته ها و مخصوصاً صنعت و کشاورزی ، تاسّی از آموزه های بودا مبنی بر تمرین و کوشش و خودسازی فردی ، اهمییت ویژه به اجرا و کنترل قوانین مصوب کشوری در بین مردم و مدیران ، مشارکت دادن کارکنان و کارگران ساده در جلسات و میزگردهای بزرگ و مهم و همچنین سیاست های روزافزون مشوقانه از دولت میجی تا کنون برای دانش آموزان و اساتید ، کارکنان و مسئولین خلاق و سخت کوش که با هزینه های زیاد به تصویب مجلس این کشور می رسد همگی برای بازسازی خرابی های ناشی از جنگ کم کم قوت گرفته و همه گیر شد و به رقابتی بسیار سالم و تنگاتنگ برای مردم،مسئولین و بنگاه های اقتصادی و مالی مبدل شد .
از بزرگترین نقاط ضعف ژاپن برای منتقدین افراطی کشورها که شاید این منتقدین مقام و جایگاهی نیز در حکومت دارند این است که حضور نظامی امریکا و فاجعه فوکوشیما در این کشور را معزلی بزرگ قلمداد می کنند اما واقعیت این است که با وجود اینها ، چیزی از وحدت ملی و همچنین منافع و ثروت ملی این کشور به اندازه ذره ای کاسته نشده است یعنی ارزش و بهای ین ژاپن نسبت به دلار آمریکا نه تنها کم نشده بلکه بیشتر نیز شده است .
هم اکنون شرکت سونی ژاپن بزرگترین تولیدکننده وسایل، ابزارآلات و تجهیزات الکترونیکی خانگی و صنعتی (رباتیک،رایانه،خودرو،سرگرمی و غیره) مشغول به فعالیت می باشد که بزرگترین افتخار این کشور محسوب شده و هر ساله کارآموزانی با مدرک دکتری از کشورهای مختلف جهان و حتی دانشکاه صنعتی شریف ایران را در خود جای داده که اجناسی با کیفیت و استانداردهای فوق العاده بالا با کارکرد حرفه ای را به تمام دنیا عرضه می نماید .
انشاالله ما نیز بتوانیم از نقاط ضعف و قوت،چالش ها و فرصت های کشور ژاپن در طول تاریخ ، استفاده نموده و الگوی توسعه کشور قرار دهیم .
نتیجه :
دست در دست هم دهیم به مهر میهن خویش را کنیم آباد
ژاپن دیروز :
ژاپن امروز :